För några veckor sedan stod Häggen i full blom och jag bestämde mig för att prova göra saft på den. Jag hittade många recept men kände att alla hade så galet mycket socker i sig att jag modifierade ett jag hittade till något som jag tyckte kändes bra.
Maritas egna Häggblomssaft
Ca 50 små klasar
50 g citronsyra
3 lime
700g socker
1,5 l vatten
Skölj blommorna väl i kallt vatten. Koka upp vattnet och rör i socker och citronsyra. Lägg blommor och skivad lime i en hink som går att försluta. Häll över den heta sockerblandningen och lägg på locket.
Ställ blandningen mörkt och svalt i cirka 4 dagar. Rör om i blandningen en gång om dagen. Sila sedan bort blommorna med hjälp av en silduk och häll saften i rena flaskor.
Förvara i kylskåp. Är flaskan försluten brukar hållbarheten vara cirka 5-6 månader. Späd saften med önskad mängd vatten då det är dags att dricka den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar